گسترش دنیای اینترنت و پیشرفتدر حوزه فضای مجازی، حلال بسیاری از مشکلات انسان عصر جدید بوده است. اما در عین‌حال مشکلات و دردسرهایی نیز به همراه داشته و زمینه‌ساز ارتکاب برخی جرائم نوظهور مانند جرم هک گشته است. «هک» یکی از عمده‌ترین عناوین مجرمانه ‏ای است که در فضای مجازی رخ می‏دهد. هک همچون سایر جرایم رایانه ‏ای برخلاف ظاهر کم ریسک و آرامی که دارد، بسیار خطرناک است و می‏تواند اثرات مخرب بسیاری را در سطح جامعه ایجاد کند. در سال‏های اخیر میزان ارتکاب این رفتار به طرز قابل‌توجهی افزایش‌یافته است. در این مقاله از دادیستا به برخی جرم هک و مجازات هک می‌پردازیم.

هک چیست؟

هک در لغت به معنای رخنه کردن، نفوذ سریع و هوشمندانه به سیستم‌های کامپیوتری است و گاهی در معنای رمزگشایی به کار می‏رود. بهترین معنای لغوی برای هک، همان عبارت رخنه و نفوذ است؛ چراکه هر نوع هکی که صورت پذیرد، الزاماً با نوعی رخنه و نفوذ همراه است.

هک در اصطلاح عموماً در دو معنای زیر به کار می‏رود:

  1. دسترسی غیرمجاز: در این معنا، هک عبارت است از دستیابی غیرمجاز به اطلاعات رایانه، از طریق نفوذ در شبکه.
  2. داشتن مهارت: در این معنا، هک عبارت است از داشتن مهارت‏های فنی لازم جهت حل مشکلات و رفع محدودیت‏ها. درواقع هک در این معنا ناظر به‌نوعی مهارت است و به هکر این توان را می‏دهد که محدودیت‏ها و مشکلات به وجود آمده در فضای مجازی و سایبری را رفع کند.

پس از تعریف هک، فهم معنای هکر چندان دشوار به نظر نمی‏رسد. هکر همان کسی است که عملیات هک را انجام می‏دهد. این فرد از طریق فضای مجازی به‌طور غیرمجاز، به اکانت (حساب شخصی) یا سامانه مربوط به اشخاص (اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی) دسترسی پیدا می‏کند و از این رهگذر به بسیاری از اطلاعات شخصی، تجاری، محرمانه و… دست می‏یابد. هکرها عموماً افرادی باقدرت و توان برنامه‌نویسی بالا هستند که با استفاده از این توانایی خود، اقدام به نفوذ در سیستم‌ها و شبکه‌ها می‏کنند.

انواع هکرها

هکرها با توجه به هدف و انگیزه‏ای که در انجام عملیات هک دارند، به سه گروه عمده تقسیم می‏شوند